2 mei

Duurzaam bouwen krijgt nieuwe impuls door eerste Nederlandse CLT-fabriek

Door Loretta van Veldhoven

VPRO Tegenlicht plaatste recent een artikel gewijd aan de eerste Nederlandse CLT-fabriek. Er wordt inhoudelijk ingegaan op CLT, de voordelen van bouwen met hout én de veranderende visie daarop in de markt. 

Het volledige artikel kun je lezen op de site van VPRO.

De visie van Sipke

Onze directeur Sipke Meindertsma: “Ik ben echt enthousiast! Vooral voor de vakman op de bouw. Dunne, lichte lagen hout, op een vernuftige manier kruislings op elkaar gelijmd. Afgekort CLT, voluit cross laminated timber. Samen zijn die lagen in een constructie zeker zo sterk als beton.

Met die nieuwe techniek CLT is zelfs hoogbouw met hout ineens makkelijk haalbaar, zoals de woontoren HAUT in Amsterdam bewijst, met 21 verdiepingen voornamelijk van hout (de vloeren en wanden sowieso).

Ik heb zelf nu voor het eerst een bouwproject met CLT gezien – en ik heb er heel hoge verwachtingen van. De voordelen zijn groot. Eerst de praktische: CLT is zo’n 5 keer lichter dan beton, dus je hebt minder energie nodig om het te vervoeren. Ook goed nieuws voor de ruggen en knieën van de timmerlieden, die het gaan plaatsen en bewerken. Veel milieuvriendelijker bovendien dan beton of baksteen, want bij het maken van CLT komt bijna geen CO2 vrij. Sterker nog: een gebouw met CLT houdt tonnen CO2 veilig vast, zo’n beetje voor de eeuwigheid. Want houten CLT-platen gaan ongelooflijk lang mee. Als een gebouw na 40 of 50 jaar niet meer nodig is, of als het net even anders ingericht moet worden, kun je bij het ontmantelen gewoon puzzelen met de CLT bouwdelen en ze opnieuw gebruiken: legostenen voor volwassenen. Oersterk, brandveilig, goedkoop en snel. Ik zou zeggen de beste uitvinding sinds de hamer en de spijker. Alweer een nieuwe impuls om duurzaam te bouwen, lijkt mij!”