25 jul

De bouwvak! Afschaffen of behouden?

Door Loretta van Veldhoven

De bouwvak, een periode van 3 weken rust voor de werknemers van bouwbedrijven. Tot 1981 gingen alle bouwbedrijven tijdens deze bouwvak periode dicht. Tegenwoordig is het niet meer verplicht om tijdens de bouwvak vrij te nemen. Sindsdien besluit het bouwpersoneel zelf of ze in deze periode wel of niet doorwerken. Er zijn bedrijven die de bouwvak volledig willen afschaffen, anderen zijn juist voorstander. Een discussie die al heel lang bestaat. 

Hoe staan wij daar in? 

Bouwpartners directeur Sipke Meindertsma doet een boekje open.

“Praktisch gezien, vind ik het fijn dat we de bouwvak hebben! Waarom? Bemiddelen in de bouw is heel hectisch. Het is hollen en stilstaan, rennen en vliegen. Het is onze ervaring dat doorgaan in de bouwvak het resultaat niet ten goede komt. 

Hoe je het ook wendt of keert, je dag wordt altijd een beetje geleid door alle mails en telefoontjes die je ontvangt. Zeker voor onze consultants! In de bouwvak zijn dat hele andere werkdagen. “Als je het mij vraagt: Kerst en Oud en Nieuw is mooi, maar de bouwvak is fantastisch! Weinig mails en telefoon, weinig vragen! Een periode waarin even wat minder hoeft: jaarlijks een moment waarin de organisatie tot rust komt.”

Daarnaast is in de bouwvak ook niet elke toeleverancier open of beschikbaar. Dit levert in de planning en uitvoering soms problemen op. Door de bouwvak is dit op één moment geconcentreerd. Daarna kun je weer vol door! “In mijn mening, zie ik de bouwvak daarom zeer positief.”

Onze bouwvak aanbeveling

Op jaarbasis is de bouwvak -samen met de jaarwisseling- één van de twee grotere momenten voor ons om achteruit te kijken. Sipke: “Hoe zie ik het afgelopen half jaar? Ben ik tevreden of niet? Als ik in de camper door Europa rijd, kan ik hierop reflecteren en even tot bezinning komen. Dat is een heel fijn moment.”

Zoals Sipke aangeeft: “Ik zou je willen uitnodigen om eens te gaan werken in de bouwvak! Dat is een uitdaging hoor: hangen en wurgen naar wat er te doen is. Niet de leukste tijd om te werken. De bouwvak is daarom juist de periode om te bezinnen.” Niet alleen bedrijfsmatig, ook voor jou persoonlijk! Het is bijvoorbeeld een goed moment om langs te gaan bij de carrière coach. Op alle vestigingen is een lagere bezetting, maar we staan natuurlijk voor je klaar! Onze carrière coach is altijd bereikbaar.

Tijd voor vakantie!

Namens heel Bouwpartners: we hopen dat jij geniet! Genoeg om opgeladen weer terug te komen. Met een goede bak energie! Die hebben we immers weer nodig voor het volgende half jaar. 

Sipke zelf? Hij houdt vakantie in Bouwpartners stijl: lekker actief! Op de mountainbike in Oostenrijk, snorkelen in Kroatië en kitesurfen in Sardinië.