Ard en Sicco Antuma

Broers Antuma: hoe een slager een timmerman werd en de timmerman een schade-expert

Door: Ard en Sicco Antuma

Soms lopen carrières heel anders dan je vooraf kunt bedenken. De broers Antuma bewijzen dat. Dankzij Bouwpartners gingen ze aan de slag in een compleet ander vakgebied dan je op basis van hun cv zou verwachten. 

“Eigenlijk klopt het helemaal niet. Ik wás timmerman en doe heel wat anders. Mijn broer was slager en hij wérd timmerman.” Aan het woord is Ard Antuma, sinds voorjaar 2020 aan de slag via Bouwpartners bij een organisatie die de opname en afhandeling van schades door gaswinning doet. De organisatie is volop in beweging en verandering. Een uitgelezen plek voor iemand als Ard die overal zijn weg weet te vinden en grenzeloos nieuwsgierig is.

Brommers en houtbewerking

Zijn broer Sicco is nu aan het werk als timmerman maar was opgeleid tot slager. Geen enkele loopbaan is gelijk, maar wie de mannen leert kennen snapt dat ze nergens hun hand voor omdraaien. De broers Antuma, Sicco en Ard zijn beiden bevlogen vakmannen. Alles wat ze kunnen bedenken, kunnen ze maken. Ard en Sicco groeiden op onder de rook van Groningen, in het Westerkwartier. Ard: “Als kind waren we gewoon altijd bezig. Met hout, elektriciteit en natuurlijk brommers. Als je dat niet deed, dan hoorde je er niet bij.”

Snelle actie

Het had weinig gescheeld of Ard was helemaal niet in de schadeafhandeling terecht gekomen. Hij was al heel ver in de procedure toen er vanwege corona een stop kwam op nieuw personeel. Ard: “Ik baalde daar natuurlijk van en kwam op de vestiging van Bouwpartners om daarover te praten. Maar voordat ik eigenlijk daarover kon gaan klagen, was het probleem al opgelost. Mijn accountspecialist Florian kwam meteen in actie. Hij regelde tijdens mijn bezoek dat ik daar meteen weer op gesprek kon. En een week later maakte ik al mijn eerste rapport.”

Van slager tot timmerman

Sicco besloot na de basisschool de vakopleiding te volgen om slager te worden. Hij runde een tijd lang een vleesafdeling in een grote supermarkt. “Hoewel ik het vak prachtig vind, had ik wel moeite met de manier waarop er gewerkt werd. Het ging in die tijd, jaren 90, alleen maar om omzet en winst, veel minder om kwaliteit.” Sicco ging later aan de slag als timmerman. Hij bekwaamde zich via een omweg in het vak als timmerman. “En dat is wat ik nu doe.”

Passie

Sicco is nu aan de slag voor een aannemer als zelfstandige. Hij werkt op dit moment in oost-Groningen aan de bouw van een vakantiepark via Bouwpartners. Hoewel hij ooit slager was, spreekt hij met grote passie over het vak van timmerman. “Ik vind het fantastisch mooi werk om iets ingewikkelds te maken, zoals een dragende dakconstructie met houtverbindingen.” En, lachend, kijkend naar Ard: “Het is natuurlijk gewoon wat wij graag doen. Iets bedenken en het gewoon maken.”