
Innovatie enige remedie tegen de stikstofcrisis
Lees het gehele artikel in De Telegraaf.
„We moeten met dezelfde hoeveelheid mensen meer doen en kunnen niet langer om AI heen.”
We lopen meer en meer vast in de bouw. Niet voor niets sloeg Bouwend Nederland onlangs alarm, door te stellen dat een derde van de geplande nieuwbouw niet door kan gaan als gevolg van de stikstofregels. Daarbij wijst de brancheorganisatie naar recentere gerechtelijke uitspraken, onder meer van de Raad van State. Die bepaalde dat het zogeheten intern salderen vergunning plichtig wordt. Dat betekent dat bovenop de nieuwbouw ook een bom wordt gelegd onder renovatieprojecten, aangezien we er eerst een natuurvergunning voor moeten aanvragen. Dat waren nou net de projecten waarmee we de dip nog enigszins konden compenseren.
Toverwoord
De uitdaging is tweeledig: enerzijds is kosten besparen urgenter dan ooit, anderzijds moeten we wel voldoen aan de steeds strengere milieunormen. Emissieloos bouwen is nu een vloekwoord, maar dit wordt het nieuwe toverwoord. Het is onvermijdelijk dat er bijvoorbeeld meer en meer grote batterijen op de bouwplaats komen. Meer en meer opdrachtgevers vragen erom bij aannemers. Maar dan wel het liefst zonder 20 procent opslag… Ik ken zelf maar twee aannemers die emissieloos kunnen bouwen.
Een andere manier om tegemoet te komen aan duurzaamheidsnormen is het gebruik van hennep als isolatiemateriaal. De vezel neemt veel CO2 op en is op grotere schaal inzetbaar, ook voor gestapelde woningbouw bijvoorbeeld. En dat modulair bouwen is niet alleen energiezuinig, maar ook snel te realiseren en goedkoper en minder arbeidsintensief dan traditionele bouwmethoden.
Inzet AI een no-brainer
Met dezelfde mensen meer doen, is het devies. Daarvoor moet je slimmer en efficiënter werken. Om dat te bereiken is de inzet van AI een no-brainer, en dat zou het voor de gehele, toch conservatieve sector moeten zijn. Alleen door te innoveren kun je overleven. Wij gebruiken bijvoorbeeld een app die het bemiddelen van bouwpersoneel versnelt doordat allerlei administratieve processen overneemt. Denk aan het schrijven van vacatureteksten, het maken van contracten, maar ook zaken als vormgeving en marketing.
Begin zo snel mogelijk met AI op kantoor. Gebruik het voor werkvoorbereiding, voor calculatie en inkoop. Zo kun je kunstmatige intelligentie prima toepassen voor de inkoop van specifieke bouwmaterialen, maar ook voor de planning. Bouwkundigen op kantoor moeten leren prompts te schrijven.
Oordopjes
Ook op de bouwplaats zou het een uitkomst kunnen bieden. Daar staan vakkrachten die prima werk leveren, maar niet allemaal even goed Nederlands kunnen, terwijl dit vaak wel een harde eis is. Eerder heb ik er al voor gepleit om Engels als voertaal in te voeren. Tot het zover is, zou kunstmatige intelligentie de barrière wellicht kunnen overbruggen. Ik denk aan oordopjes waarbij gesprekken real-time worden vertaald, waardoor het niet uitmaakt welke taal je spreekt. Hoe mooi zou dat zijn?