30 mrt

Timmervrouw in de bouw! Maak kennis met Monika.

Door Loretta

“Als ik op mijn duim sla, roep ik nog wel in het Pools AU hoor.”

Maak kennis met Monika, timmervrouw in de bouw. Ze slaat eigenlijk nooit op haar duim, want een timmerman M/V in de nieuwbouw werkt niet meer zoals vroeger met hamer en spijkers. De raamkozijnen komen van de fabriek, min of meer op maat. Monika en haar ploeg meten ze bij het plaatsen nauwkeurig na, soms moeten ze hier en daar wat bijschaven zodat het echt mooi aansluit, op de millimeter. Geen werk voor een dommekracht dus, het komt meer aan op precies zijn dan op spierkracht.

Niet dat Monika geen spierkracht heeft; haar eerste baan in de bouw was stukadoor – ze stond haar mannetje, net als haar mannelijke collega’s. Ze is nu 8 jaar in Nederland; in Polen heeft ze van alles geleerd en gedaan behalve bouwvakker zijn. Die vaardigheden heeft ze allemaal meegekregen tijdens het werk op de bouwlocatie. Officieel is ze nog de hulp van een volleerde timmerman, maar in haar team doet iedereen alles wat nodig is. Zo leer je het het beste. Op dit moment werkt ze als zzp’er in hetzelfde team als haar man Piotr (óók timmerman) aan de afwerking van nieuwbouwwoningen in Zoetermeer. Communiceren met de voorman gaat voorlopig nog in het Engels, dat lukt prima. Zodra Monika de vaktermen in het Nederlands wat beter onder de knie heeft, wil ze graag vakdiploma’s gaan halen. Het bevalt haar uitstekend in de bouwwereld, dus ze wil door!

Ondervindt ze nog problemen, als één van de weinige vrouwen op het werk, in wat jammer genoeg nog steeds een mannenwereld is?
“Welnee, ik krijg nooit rare opmerkingen. Niet over de kwaliteit van mijn werk en ook niet het soort opmerkingen dat je grensoverschrijdend zou noemen. Ik ben gewoon ‘one of the guys’, ze behandelen me gewoon normaal. We hebben het gezellig, we zijn heel close samen. Verwacht niet overal het standaard verhaal van vrijdagmiddag stoer doen met een biertje erbij; daar doen wij niet aan. Nou ja, een taart als er iemand jarig is!”

“Wat ik wel jammer vind: ik weet dat veel vrouwen er best voor open staan om ook dit soort ‘mannenwerk’ te gaan doen, maar nog niet alle bouwbedrijven zijn zo ver. Gelukkig zijn er ook leuke bedrijven, die niet discrimineren. Ik ben zelf meerdere keren afgewezen, voordat Bouwpartners me koppelde aan het bouwbedrijf waar ik nu werk. Daar zagen ze het wel zitten. En ik heb het nu enorm naar mijn zin. Het contact met Bouwpartners is ook plezierig. Wat wil je nog meer?”